E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Új kenyér (öregtészta készítésével)
E.Margit
 
Új kenyér
 
Most nem egy recepttel kezdem, hanem egy kis mesével.
 
Egyik este szerettem volna sütni egy gépi, egyszerű fehér kenyeret, amiben liszt, víz, só, cukor, élesztő, 1 ek-nyi olaj és egy kis burgonyapehely volt. Ott felejtettem a gépen, jól túl is kelt, így összecsapattam a géppel a tésztát és elkezdtem újra keleszteni. Ez már jócskán éjjel volt, ezután viszont úgy elfelejtettem, mint annak a rendje. Másnap kérte a férjem a kenyeret, na akkor csaptam a fejemre és néztem be a gépbe a nyers tésztára.
A tészta nagyon érdekes volt, természetesen túlkelt, kicsit kovászos illata volt, de nem volt "tönkre kovászolódva". Megint bekevertettem a géppel és törtem a fejemet, hogy mit kezdjek vele. Kellett sütnöm aznap Gubakifliket, így gondoltam egy részét abba elhasználom. Két adaghoz tettem 20-20 dkg-ot, bedagasztottam és olyan állagú tésztát kaptam, mint talán még soha. Ezen felbuzdulva gondoltam sütök vele egy kenyeret. Ez lett belőle:
 
 
 
Ebbe 30 dkg "előtészta" került, 40 dkg BL 80-as liszt, 5-5-5-5 dkg világos rozs-, tk. rozs-, tk. búza- és zabpehelyliszt. 2,5 dl író (joghurt sűrűségű), 2,5 dkg élesztő, 1 ek. olaj, 1/2 kk sikér, só, cukor, aszkorbinsav és annyi víz, hogy jó állagú tészta legyen belőle.
A 8 l-es jénaiban sütöttem, gyönyörű, 1,4 kg-os kenyér lett belőle.
 
A maradék 30 dkg "előtésztát" nem mertem eltenni, így abból egy fehér kenyeret sütöttem. Ez talán 60-70 dkg BL 80-as liszttel indítottam, de csak szemre szórtam bele vagy 5 dkg burgonyapelyhet is. Ebbe kicsi joghurt, víz, só, cukor, 1 ek olaj, aszkorbinsav, 2,5 dkg élesztő került, de a burgonyapehelytől rettentően lágyult a tészta, így még rengeteg lisztet kellett utánaszórnom. A végén annyira sok volt a tészta, hogy a gép nem is bírta rendesen dagasztani, így kettészedtem és két részletben átdagasztattam még egy kis liszttel, majd kézzzel egybedolgoztam a két tésztát. Ezt nem mertem a nagy jénai aljában sütni, mert féltem, hogy beleragadna majd a tetejébe, így megfordítottam a jénait, az tetejét kibéleltem sütőpapírral és ebbe tettem a formázott tésztát. Egy darabig lefedve kelesztettem, de amikor elérte a tészta a jénait, akkor le kellett róla szednem.
A sütéshez vizet tettem a sütő aljába és rengetegszer bepermeteztem virágspriccelővel, mert sajnos csak légkeveréssel tudtam sütni. 1 órát sült és 2 kg-os kenyér lett belőle.
 
 
 
 
 
 
                                                együtt a kettő
 
Gondolkoztam, hogy lehet, hogy nem ment tönkre az első tésztám. Annak tulajdonítom, hogy nálunk nagyon hideg volt a lakásban aznap éjjel. Keleszteni is a kikapcsolt gépben szoktam, így eleve nem volt valami meleg a tészta, reggel, amikor hozzányúltam, "jéghidegnek" éreztem, szerintem nem volt több, mint 18 fokos.
 
Mindenképpen lesz folytatás, csak most már nem véletlenül marad a tészta, hanem direkt. Arra gondoltam, hogy a szokásos 2 dagasztás után szobahőmérsékleten megkelesztem, néhány órát még kint hagyom, majd bedugom a hűtőbe. Így talán elérek hasonló eredményt, mint a véletlenül kint maradt tésztámmal. Jó lenne reprodukálni valahogy ezt a módszert, mert fantasztikus végereményei lettek :-))
 
Megtörtént a reprodukció és sikeres volt. Készítettem tegnap egy "előtésztát", hagytam szobahőmérsékleten jócskán kelni (túlkelni), majd épp csak visszaforgattam a géppel a tésztát a gép aljába, kiborítottam egy kelesztőtálba és betettem a hűtőbe. Ma ebből készült édes tészta is (sütőben sült fánk) ez is finom lett nagyon és készült egy kenyér. Az első recept szerint, tehát az írós, vegyesliszteset sütöttem meg megint. Hatalmasra kelt, kicsit fel is ragadt a jénai tetejére, ez mondjuk a külcsínjának nem tett jót, de az állaga és az íze fantasztikus lett.
 
 
 
A maradék "előtésztát" most kísérletképpen a hűtőben tárolom és majd sütök vele, úgy gondolom, hogy nem lesz baja.
 
 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

ÚJ!!! Kérdõasztrológia oktatás DÍJMENTESEN, tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon!    *****    Blogger Közösség Facebookon a szerkesztõknek (ismerkedés, vélemények, tanácsok) - Csatlakozz :)    *****    Szeretnék titeket egy játékra hívni,semmi mást nem kell tenned,csak ez a weboldalon jellentkezni: jegvirag.gportal.hu    *****    Keress pénzt ingyen! Napi 2-4 dollár!    *****    Bidista.com    *****    Leighton Meester - Infók és érdekességek Leighton új sorozatáról - Gossip Girl - Leighton Meester - Cikkek, érdekességek    *****    Rendszeres havi stabil jövedelmet biztosító internetes otthoni munkák!    *****    A nemrég nyílt új oldalon még egyelõre nincsen sok dolog, de azért már találsz pár olvasnivalót! Gyere nézz be hozzánk!!    *****    MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB DEMI LOVATOVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA! NAPONTA FRISSÜLÕ HÍREK, CIKKEK, KÉPEK! DEMI LOVATO HUNGARY!    *****    Adóbevallás - hamarosan közeledik az adóbevallás határideje Május 22    *****    Családi pótlék utalás 2018    *****    Brutal Wonderland~ Álarcoshölgy blogja. #kritika #graphics #cikkek #filmek #webkritika #érdekességet katt katt    *****    "Egyetlen döntés, és szabad lehetsz." Magyarország egyetlen Tobias Eaton/Négyes rajongói oldala! Nézz be! :)    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába! <- BOOKFANCLUB    *****    Húsvéti játékok! Gyere, és játssz velünk te is! Húsvéti játékok! Gyere, és játssz velünk te is! Húsvéti játékok!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Kvízverseny - Nyeremények - Charmed - Itnerjúk - Cikkek - Érdekességek - Charmed - Bûbájos    *****    NFfriend! Két különc lány youtube csatornája. Gyere less be és ha van kedved iratkozz fel! Puszi    *****    Silhouette FRPG - Érdekel a szerepjáték? Szereted a The Vampire Diariest vagy a The Originalst? Kattints!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE!    *****    ketkes.com