E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Súgó fórumozóknak

Egy kis segítség a receptes és beszélgetős fórumok használatához
Írta: Batka

Üdv a fedélzeten! Tehát, hogyan is működnek a fórumok? Bal oldalt a menüben kicsit lejjebb láthatóak a fórumtémák, a rendszer logisztikai okokból tematikusan szerveződik. Az Általános fórum a legnépesebb, ha sürgős probléma vagy csevegnivaló adódik, oda írjatok. Ha ritkábban látogatott fórumba írtok, akkor is érdemes szólni az Általánosban, így hamarabb észrevesszük a megválaszolandó kérdéseket.

A recepteket mindig a Bármi, amit érdemes megsütni vagy megfőzni néven futó receptes fórumba (vagy ha diétás vagy alkalmi receptről van szó, akkor szintén a megfelelő helyre) írjátok/másoljátok, mert az Általánosban annyi hozzászólás születik, hogy különben elvesznének. A receptek innen idővel átkerülnek a Fórumok modul alatt található Receptek modulba, méghozzá ábécérendbe sorolva, és a Receptes fórum receptjei ABC-ben címre kattintva érhetőek el. Itt mindig mindent könnyen megtalálhattok, ha egyszerre lenyomjátok a Ctrl+F billentyűket, és beírjátok, amire emlékeztek a recept címéből vagy a beíró nevéből (ez töredékszó is lehet).

Technikai segédlet

Mivel a statisztikák tanúsága szerint az oldal látogatóinak majdnem fele alternatív böngészőket (Mozzilla / Firefox, Opera, Safari stb.) használ, a G-Portált pedig Internet Explorerre optimalizálták, megpróbálom összefoglalni a gyakran felmerülő kérdésekre adott válaszokat.

Még mielőtt azonban tovább olvasnátok, ha úgy érzitek, nem akartok Explorert használni, de számítógépgurukká sem kívántok válni, próbáljátok ki az IE alapú Avant böngészőt:
http://www.origo.hu/szoftverbazis/internet/bongeszok/absetup.html
Többek tapasztalata szerint kiválóan működik vele a portál, de gyorsabb és valamivel intelligensebb is az Explorernél.

Miért fontos ez? A legalapvetőbb probléma, hogy ha valaki nem IE-ben jelentkezik be, a hozzászólás írásánál nem látszik a szerkesztősor, így a szöveg tagolását, formázását és a képek, linkek beillesztését manuálisan kell megoldani. A kitartóak az alábbiakban egy gyorstalpaló HTML tanfolyamon vehetnek részt.  

Alapvető szövegformázás

Ezekben az esetekben a kacsacsőrön belül nem szabad szünetet hagyni!

A leggyakrabban használt kód a sortörésé, ugyanis hiába látszik a hozzászólás írásánál a csodás tagolás, amint elküldtük a hozzászólást, ömlesztve lesz látható a szöveg.
Új sor kezdése (sortörés):
<br>
Új bekezdés egyszerűen: <br> <br>

Vastag betű:
<b>félkövér szöveg</b>
Itt tehát nyitó és záró kód is van; ezeket a kiemelendő szöveg elejére, illetve végére kell tenni, pl.:
Két szót
<b>vastag betűvel</b> kiemeltem. -> Két szót vastag betűvel kiemeltem.

Dőlt betű:
<i>hangsúlyozandó kifejezés</i> -> hangsúlyozandó kifejezés

Képek beszúrása a hozzászólásba

Csak olyan képet lehet beilleszteni, ami már fent van valahol az interneten (saját képtárban vagy tetszőleges weboldalon). Az alábbi sémát jobb egérgombbal ki is lehet jelölni, ki lehet másolni, majd a megfelelő helyen beilleszteni, de persze be is lehet gépelni. A pirossal jelölt szakaszok közé kell bemásolni a kép általában http://-vel kezdődő címét (a böngésző címsorából jobb klikkes kijelöléssel kimásolható). Ahol nincs jelölve, ott nem szabad szünetet hagyni!

<img src="http://forum.sg.hu/kep/faces/wow1.gif">

Az eredmény mindig csak a hozzászólás elküldése után látható, ebben az esetben:  

A fentiek miatt, ha tudjuk, hogy képet (pl. vigyorit) fogunk beilleszteni,  a hozzászólást érdemes új ablakban szerkeszteni: az egyikben megnyitjuk a képtárat vagy hangulatjel-gyűjteményt (és egy másikban szükség szerint ezt a súgót), megint egy másikban pedig pötyögünk.

Kérjük, legfeljebb 400 pixel széles képeket szúrjatok be, különben a kisebb felbontáson nézelődőknél szétcsúszik az oldal. Másfelől lényeges a kép mérete: ha lehet, ne haladja meg a 30-40 kB-t, mert a portál nagyon lassan fog betölteni.

(Legalulra bemásoltam Bezsa útmutatóját arról, hogyan kell beszúrni nagyítható képeket a tvn-es képtárakból.)

Internetes képtár létrehozása

Ingyenes regisztrációval több helyen is létesíthettek képtárat, ahonnan a fent leírtak alapján beilleszthetitek ide a képeiteket. Többek használják sikeresen a következőket:
http://xfree.hu/
http://fototar.t-online.hu/
http://kep.tar.hu/
http://photobucket.com/ (angol nyelvű)

A saját képtár címét érdemes bemásolni a Személyes adatlap „Weboldal” rubrikájába, így ha valaki a nevetekre klikkel, egy kattintással elérheti. Ez azért is előnyös, mert aki nem Explorert használ, annak nem biztos, hogy megnyílik a hozzászólásba illesztett kép-link.

Képek küldése e-mailben

Ha nincs képtárad, nem baj! Ha szeretnéd képekkel bemutatni a sütéseidet, a jobb oldalt található e-mail címek valamelyikére (ne mindkettőre!) küldheted a képeket.

Az alábbiakat nem muszáj figyelembe venni, de mivel meglehetősen sok kép érkezik, elárulom, mi az, ami nagyon-nagyon megkönnyíti a portálszerkesztők dolgát.

Aki tudja, kicsinyítse le a képeket 400x300 pixel nagyságúra, mentse el .jpg formátumban, adjon neki ékezetek nélküli nevet, a névben lévő szüneteket pedig helyettesítse alsó vonallal (_), vagy szimplán hagyja ki. Az elnevezés utaljon a kép tartalmára, és ha fázisképekről van szó, lehetőleg a sorrendet is adjuk meg (számozással). Ha valamit írtok a képekről, akkor írjátok mellé, melyikhez tartozik a leírás.

Linkek beszúrása

Ez valamivel bonyolultabb a képbeillesztésnél. Szintén a pirossal jelölt részeket kell begépelni, miután a böngésző címsorából kimásolt címet egymás után kétszer beillesztettük. Fontos, hogy csak a jelölt helyen szabad szünetet írni!

<a href="http://www.index.hu">http://www.index.hu</a>

A hozzászólás elküldése után az eredmény: http://www.index.hu (nem új ablakban nyílik)

A hozzászólásokat utólag csak Margit és én tudjuk szerkeszteni, de nem baj, ha valami nem megy elsőre: mindig helyrehozható.


Természetesen ebben a témában is várjuk a további ötleteket!

Bezsa:

„Leírom, hogy aki a tvn-en nyitott képtárat, az alábbi módon tudja itt a képet megjeleníteni:

 

A tvn-en az egeret addig viszi a képsarkáig, amíg a kézből nyíl lesz. Akkor a bal gombbal kattint miközben az egeret a kép közepe felé húzza. Ha a kép kék színűre változik, akkor ki van jelölve. Jobb gomb megnyomás, és a másolással ide beilleszti. Akkor itt a hozzászólásban rákattint a képre.

 

Megjelennek a kis kockák a kép szélén, a sarkánál és középen. Az egérrel odamegy, és amikor nyíl megjelenik, elkezdi befelé húzni. Azt fogja látni, hogy összenyomja a képet, persze kicsit deformálja, ezért oldalról és felülről is kicsinyíteni kell. Aztán megírja a kísérő szövegét, és miután elküldte, és mi rákattintunk a képre, az nagyban jelenik meg.

 

Remélem, érthető voltam, ha nem, akkor jöhetnek a kérdések.”

 

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama    *****    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Esztendõt Kívánok minden Kedves látogatómnak!    *****    Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson Magyarország! - Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson HU!