| 
 Süti-Tiroli rétes / Limara  2008.02.24. 20:02 Tiroli rétes / Limara (Rama sütis füzet alapján)   1. 20 dkg vajat vagy margarint 8 dkg liszttel elmorzsolunk, téglalap alakra igazítjuk, majd hűtőbe, ha lágyabb akkor fagyasztóba tesszük. (1.kép)   2. 1,2 dl hideg víz     1,2 dl hideg tej     1 mk. só     5 dkg cukor     1 tojás
  50 dkg liszt    2 dkg élesztő    1 kk. citromlé      A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. (2.)   Mikor kész kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk mint a vaj , a közepébe tesszük a vajat, majd a tészta széleit felhúzva becsomagoljuk (3. 4. kép) A tésztát megfordítjuk, majd a nyújtófával először alaposan megütögetjük (5.) kép, majd magunktól elfelé mindig csak egy irányba ujjnyi vastagra nyújtjuk. Következik a hajtogatás, először a szimpla (6.7. kép) a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadot ennek a tetejére. A tésztát 45 fokkal elforgatjuk, ismét mindig csak egy irányba kinyújtjuk. Következik a dupla hajtás. A tészta felső részét a közepéig visszahajtjuk, majd az alsó részt is a közepéig , majd még kettéhajtjuk a közepénél.(8. 9. kép) Folpackkal letakarva 1 órára hűtőbe tesszük. A hajtogatást még 2x ismételjük. Végül mikor már szépen megkelt (10.kép) vékonyra nyújtjuk. Meggy, alma, túró, stb. töltelékkel tölthetjük.  (11.12.13.14 . kép)Vagy készülhet csokis töltelékkel is (15.16. kép) |