| 		
		 
 ROZSCIPÓCSKÁK (D. Karácsony Irén) - Limara
  2006.10.25. 23:16 
ROZSCIPÓCSKÁK (D. Karácsony Irén) 
1/2 kg. graham liszt 
1/2 kg rozsliszt 
5 dkg élesztő 
1/2 l aludttej 
kb. 2 dl langyos víz 
1 púpos kk. só 
1mk. köménymag 
1 közepes fej káposzta negyede lereszelve 
1 dl olaj 
1 mk. barna cukor. 
A liszt közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a barna cukrot, öntünk rá 1 dl langyos aludttejet, befedjük egy kevés liszttel, majd 15 percig pihentetjük. A többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát. Kezdetben ragadni fog. Ha már jól eldolgoztuk, hozzáadjuk a káposztát, köményt és az olajat. (A káposztától könnyű, lyukacsosabb lesz a tészta, nem olyan tömör, mint a tk. liszből sütött kenyereké) A tésztát duplájára kelesztjük, majd gyöngéden átgyúrjuk, és 10 részre osztjuk. Formázzuk. Még 15 percig kelesztjük, megkenjük a tetejét aludttejjel, és előmelegített, 200 fokos  sütőben 30-35 percig sütjük.  
 |