| 		
		 
 Sváb fokhagymaleves - Batka
  2006.07.16. 00:07 
Sváb fokhagymaleves 
  világos rántást készíteni  - kb. 0,5 dl olajból  - kb. 6-8 dkg lisztből 
  beleszórni és csak amíg az illata megcsap, pirítani:  - 1 csokor apróra vágott petrezselyem  - 5 dkg (2 nagyon nagy fej, kb. 24 gerezd) zúzott fokhagyma (én botmixerrel és kevés húslével pépesítettem) 
  felengedjük  - 1,5 l húslevessel (kockából is lehet),  felforraljuk 
  közben elkeverünk  - 1 kis pohár tejfölt  - fél liter tejjel,  hozzátesszük, sózzuk, borsozzuk, újra felforraljuk, és kész.  Én a főzés végére is hagytam petrezselymet. 
  Közben kenyeret pirítunk, bedörzsöljük fokhagymával, katonákra vágjuk, esetleg reszelt rajtot olvasztunk rá. Ezt a leveshez kínáljuk (mi tálaláskor beledobáltuk). 
  A fokhagyma pépesítését leszámolva gyorsan megvan, szerintem alig kell bele só. A tejföl elveszi az intenzív fokhagymaízt, de mégis aromás leves, és ha elég sok katona van hozzá, laktató (különösen ebben a melegben). Nekünk nagyon ízlett.  
 |