| 		
		 
 PRESBURGI FOLDIMOGYOROS KALACS - Ildiko
  2006.05.28. 21:48 
SZLOVAKIA   : PRESBURGI FOLDIMOGYOROS KALACS 
  
Hozzavalok a tesztahoz: 500gr liszt,40g friss eleszto,200ml langyos tej,130gr vaj, 50grcukor,1/2Tk so,2db tojassargaja, 
  
                    Toltelekhez:400gr enyhen piritott foldimogyoro,50grzsemlemorzsa,1/2Tk fahej, egy keshegynyi oroltszegfuszeg, 40gr reszelt keserucsoki,3ek barna rum, 60mlFORRO! tej, 2db tojasfeherje, 80grcukor. 
  
                     Tovabbiakban meg:1db tojassargaja megkenni,vaj a tepsit megkenni vagy sutopapir,porcukor a meghinteshez. 
  
1/   A lisztet beleszitalod egy nagy keveroedenybe es kozepebe egy arkot keszitesz.Az elesztot felette elmorzsolod es a 200ml langyos tejet hozzaadodmajdegyre tobbet a szelekbol elveve osszekevered allitod.Ha osszegyurtad teljesen akkor meghinted a tetejet liszttel es letakarod ruhavales egy meleg huzatmentes helyen hagyod keleszteni addig amig a teszta tetejen holyagosodni nem kezd. 
  
2/  A vajat megolvasztani, a cukrot, sot, tojassargajat jol egybekeverni es a megkelt tesztahoz keverni es egy fakanallal hosszu nagy mozdulatokkal addig verni"mig a tesztacsuszos sima nem lesz es holyagosodni nem kezd. Ezutan gyurodeszkan jol atgyurni es meg az edenybe visszatenni letakarni ujra kekeszteni meg 2-szeresere. 
  
3/  Atolteleknekvalo megpiritott foldimogyorot v. diot finomra daraljuk majd hozzaadjuk a panirport az orolt fahejat es szegfuszeget a megdaralt keserucsokit a rumotes a FORRO tejet. Ezt jol osszedolgozzuk utanna a  tojasfeherjet felverjuk es a vegefele a veresnek a cukrot is hozzaverjuk addig  amig ""csucsot"" nem hagy. 
  
4/  A tesztat  egy liszttel megszort deszkan 40x50cm teglalapra kisodorjuk. Az elkeszitett mogyoro v. dio masszat egyenletesen  elosztjuk rajta ugy hogy a tavolabb eso hosszu szelen 4-5cm-ert szabado hagyunk es ezt a reszt egy felvert tojassal megkenjuk. A tesztat felrolnizzuk ugy hogya szabadoneso 4-5cm resz alulra keruljon a rolninak.Ezutan egy kivajazott tepsibe rakjuk letakarjuk es meg 15percet kekesztjuk meleg helyen.Megkenjuk az egesz rolt a maradek felvert tojassal es egy 200C elomelegitett sutoben 25-30 percig sutjuk vilagos barnara Felszeleteles elott megszorod porcukorral  Jo etvagyat! 
Gazdagithatod meg mazsolaval, citromhejjal, vanilias cukorra. etc. Ateszta foliaba csomagolva 1 hetig is elall! 
  
En mar 4x elkeszitettem ISTENI!!! Ugy ahogy volt forditottam le nektek , talan ezert egy kicsit IGY korolmenyesnek latszik. 
  
 |