| Témaindító hozzászólás 
	
		| 
 
 | 2005.07.29. 09:19 - |  
		| Üdv mindenkinek! Szeretnék megosztani veletek egy isteni süti receptjét, nálunk mindenki imádja:Ostoros rétes Hozzávalók: 60dkg finom liszt, só, 2ek. étolaj, 3 tojás sárgája, 6dkg cukor, 4 dl tej, 5dkg élesztő (v.1cs. porélesztő) Töltelék: 25dkg margarin, 20dkg porcukor, 1cs. vaníliáscukor, 3 ek. kakaópor Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük. Jó étvágyat hozzá! Ivett "Shane" véleménye és képei a receptről: Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál. Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön. Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik) Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)   
   Batka véleménye: No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg. |  
	
		
		| Tojásos karfiol chiliszósszal  / Nők lapja/ 60 dkg karfiolt / lehet fagyasztott is / sós vízben félig megfőzünk. 8 db tojást felverünk 1 dl tejföllel, sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a karfiolt és tetszőleges adagban egyszer, kétszer megkeverve rezgősre sütjük. CHILISZÓSZ-szal tálaljuk: 3 ger. fokhagymát karikákra vágunk, 2-3 chilipaprikát szintén karikára vágunk és 2 ek. olajon megfonnyasztjuk. Felöntjük 1 dl paradicsomlével és 1 dl húslevessel / kockából is jó / . Sózzuk és 8-10 percig forraljuk. A szószt a karfiol mellé öntjük a tányéron, petr. zölddel és apróra vágott snidlinggel megszórjuk. Friss kenyérrel tálaljuk. |  
 
	
		
		| Spenótos nokedli diós sajtmártással  / Stahl Judit/ 45 dkg felengedett spenót,  25 dkg liszt,  1-2 ger. fokhagyma, só, bors, szerecsendió, 2 db tojás---EBBŐL a szokásos módon nokedlit szaggatunk és 3 dkg vajra szedjük MÁRTÁS:10 dkg diót szárazon megpirítunk és durvára törjük. Ugyanebben a serpenyőben 15 dkg gorgonzola sajtot és 2 dl tejszínt összeolvasztunk annyi tejjel, hogy szósz sűrűségű legyen.Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a diómorzsát. Összeforraljuk és a nokedlire öntve tálaljuk. |  
 
	
		
		| Azt hiszem a Nlc-ről van, talán ez is Latsia receptje. Sonkás, hagymás,sajtos muffin virslivel 2 dl joghurt,  1/2 dl olaj,  2 db tojás,  1tk. só---ezt összekev. 10 dkg reszelt füstöltsajtot,  1 kis fej apróra vágott hagymát és 2 ek. összevágott póréhagyma zöldet  20 dkg liszttel összekeverünk és 1/2 cs. sütőporral együtt a joghurtos keverékhez tesszük. A muffin formákba adagoljuk és mindegyikbe egy koktélvirslit nyomunk. Kb. 180 fokos sütőben sütjük. |  
 
	
		
		| Aszalt paradicsomos kenyér (Jennie Shapter könyvéből) 25 g aszalt paradicsom 190 ml víz 115 ml tej 30 ml olívaolaj  425 g BL 80 liszt 75 g tk. liszt 50 g parmezánsajt 1,5 tk. só 2 tk cukor 1 tk. szárított élesztő (1,2 dkg friss?) Alapprogramon süti, dagasztás vége előtt adja hozzá a paradicsomot apróra vágva. Ha nem olajban eltett, akkor vízbe áztatja, majd alaposan lecsepegteti. |  
 
	
		
		| Hólyagos kenyér              (3 literes edényhez)50 dkg BL 80 (vagy 40dkg BL80+10dkg tönköly fehér)
 2,5 dl-3 dl víz
 0,5 dl olivaolaj (elhagyható)
 1 kk cukor
 2 kk só
 1 ek kovász (elhagyható)
 1 ek burg.pehely (elhagyható)
 1 kk sikér (elhagyható)
 csipet aszkorbinsav
 2,5 dkg élesztő (kenyérsütőgépben elég 1/4, 1/3 friss élesztő)
 Az élesztőt megfuttatom a langyos, cukros vízben, a kovászt is belerakom. A lisztet mindig szitáld át, attól "levegősebb" lesz a kenyér. Miután felfutott az élesztő, mindent beleraktam a kenyérsütőgépbe. Kb 20-30 percig dagasztottam. A lényeg, hogy a dagasztás végére ne maradjon semmi liszt az edény szélén! Ha a dagasztás felénél is még lisztes, akkor apránként, evőkanalanként lehet még adagolni hozzá a vizet. Ezután kivettem a gépből, kelesztőtálban még egy kicsit megdolgoztam. Kelt jó 1 órát. Óvatosan visszadagasztgattam, nem kell teljesen visszadagasztani, csak annyira, hogy szép sima, kenyér formájú legyen. Ezután tedd sütőpapírral bélelt jénaiba, vagy más fedeles sütőedénybe, vágd be, és letakarva keleszd még jó 1-1,5 órát. Előmelegített sütőben, én 200 fokon, légkeveréssel sütöttem addig, amíg el nem kezdett rózsaszínesedni a héja. (Próbáltam már 180-on is, de akkor nem lett igazán jó. 220-ig nyugodtan felmehetsz) Ekkor kivettem az edényből, és most már alsó-felső sütésen 200 fokon, rácson sütöttem tovább,Ilyenkor ha gondolod, megspriccelheted vízzel, attól hamarabb pirul meg. Nem kell csak egyszer!.  Addig süsd, míg szép barna nem lesz. Ha kong a kenyér alja, akkor jó. Rögtön kivettem, és valamilyen rácson kell hagyni kihűlni. Szerintem olaj és kovász nélkül is jó lehet,tartottam tőle, hogy olajjal is cserepes lesz-e. Szerencsére az lett. A kovászt csak az íze miatt tettem bele, nem volt aktív. A tészta eszméletlenül hólyagos lett. Ezért nem sokat dagasztgattam, formáztam, nehogy kijöjjenek a levegőbuborékok belőle. Csak úgy puffogott közben! A kenyér minőségében nagyon sokat számít, hogy jól kidolgozott legyen! Ilyen volt a sima hólyagos amikor kivettem formázás után a kelesztőből, és éppenhogy csak beraktam és bevágtam 
 
 Az utolsó két kép: 40dkg BL80, 10dkg fehér tönköly, 10dkg fehér rozsliszt, magok   |  
 
 
	
		
		| Itt a meggyes piskóta receptje, bár én nem így hívom:   POTYOGTATÓS SÜTI:  20 dkg liszt (én rétest tettem bele), 20dkg cukor (nekem egy kicsit édes lett, bár én nem vagyok édesszájú), 3 db tojás, 2dl tejföl, 1cs. sütőpor, 1cs van.cukor,kevés reszelt citrom héj, és bármi, amit rá akarsz dobálmi (meggy, cseresznye, csoki, mazsola, kandírozott gyülömcs...). A tojást a tejföllel és a cukorral alaposan ki kell keverni, majd hozzátenni a lisztet is. Év sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, de lehet vajazott, lisztezettbe is. Úgy kell sütni mint a piskótát, előmelegített sütőben, és túpróbáig sütni. |  
 
	
		
		| Paradicsomos-mozzarellás muffin: 
 25 dkg liszt
 20 dkg mozzarella
 2 paradicsom
 4 gerezd fokhagyma
 2 tojás
 1 dl olívaolaj
 1 dl joghurt
 2 teáskanál sütőpor
 bazsalikom, őrölt fekete bors, só
 
 A mozzarellát és a paradicsomot kockákra vágjuk, fokhagymával, bazsalikommal, sóval borssal ízesítjük, majd 2 evőkanál olívaolajjal meglocsolva néhány órára a hűtőbe tesszük. 
Egy tálba összekeverjük a tojásokat a joghurttal és a maradék olajjal, majd apránként hozzáadjuk a sütőporos lisztet..Végül a sajtos paradicsomos keveréket beleforgatjuk a tésztába páclével együtt..
 A sütőt előmelegítjük 180 C-ra és 20-25 perc alatt készre sütjük.
 
 Megjegyzés: én elfelejtettem az előszítéskor, hogy elfogyott a mozzarella, úgyhogy reszelt füstölt sajtot tettem helyette, nem is mértem mennyit..És hogy ezt ellensúlyozzam, 3 paradicsomot kockáztam fel..A reszelt sajt viszont beissza a páclevet ellentétben a mozzarellával, ezért a tészta összeállításánál tejet öntöttem még hozzá, de így is nagyon finom lett!!
 
 Sok sikert mindenkinek!!
 |  
 
	
		
		| Nos, akkor hoztam a múltkor megsütött két sós muffin receptjét, hátha érdekel valakit! 
 Szalámis muffin:
 20 dkg finomliszt
 15 dkg szalámi
 1 piros színű paprika (én pritamin paprikát tettem bele)
 1 gerezd fokhagyma
 1 csokor tavaszi hagyma ( én egyszer metélő hagymával, egyszer pedig az újhagyma zöldes színű részével csináltam)
 1 tojás
 2 dl tej
 0,5 dl olívaolaj
 3 teáskanál sütőpor
 oregánó,őrölt fekete bors, só
 
 A paprikát és a szalámit kis kockára vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott tavaszi hagymát és a zúzott fokhagymát. A keveréket sóval, borssal, oregánóval ízesítjük.
 Egy tálban összekeverjük a felvert tojást, belekeverjük az olívaolajat és a tejet és hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet simára keverjük, majd beleforgatjuk lazán a szalámis keveréket.
 A sütőt előmelegítjük 180 C-ra és kb. 20-25 percig sütjük a muffinokat.
 |  
 
	
		
		| Itt a csirkemelltorta receptem: Hozzávalók: 3 db csirkemell filézve, bőr nélkül. 4 egész tojás 20 dkg sajt 1 dl tejföl 8 dl tej 2 gerezd fokhagyma só, delikát, liszt, ráma A szeletelt, kiklopfolt húst fokhagymás-sós tejben áztatjuk 2 órát, majd lisztbe, felvert tojásba, reszelt sajtba forgatjuk. Kerek jénait vastagon kikenünk rámával és 3/4 részig tültjük a bebundázott hússal. A maradéktojást felverjük a tejföllel majd sóval delikáttal ízesítjük és ezt öntjük a tetejére.Lefedjük, közepes lángon sütőben kb 1 órát sütjük. Ha megsült, lapos tálra borítjuk, tortaszeletekre vágjuk. Köretnek burgonyapüré, rizs lehet. |  
 
	
		
		| Sajtos roló 
 Egy csomag bolti leveles tésztát téglalapalakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egésztojással az egészet lekenjük,egycenti széles csíkokra vágjuk.
 
 Csíkonként darabolt fözőkanál nyélre tekerjük.
 
 ( Egy fözőkanálnyélből 2 db 10 – 12 cm-es darab jön ki ).
 
 20 percet pihentetjük és forró sütőben kisütjük.
 
 Sajtkrém :
 
 30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával , 5 dkg liszttel, 1 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt akkor egy 10 dkg margarinnal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval izesíteni.
 
 A tésztát melegen kell lehúzni a nyélről. Egyforma darabokra vágni és nyomozsákkal a krémet beletölteni a tésztákba úgy hogy a két végén a krém kilátszodjon. A végeket reszeltsajtba kell mártani.
 
 |  
 
	
		
		| Szia Nelly! Ez a recept tényleg nagyon hasonló csak tojás nincs benne, a többi igen. Másnap sütöttem még egy adagot és abba tettem bacon-t is a sajt mellé, a másik pedig fűszervajjal volt megkenve a sajt alá. Azt hiszem ezt a receptet többször fogom használni! |  
 
	
		
		| Masala! Az én sajtos tekercsem recije: 50 dkg liszt,  25 dkg ráma,2 dl tejföl, 2 kk só, 1/2 cs. sütőpor.
 Krém: 20 dkg ráma, pici só, 30 dkg reszelt sajt.
 A rudakat egy éjszakára kell hűtőbe tenni, és nem kell becsomagolni. A többi ugyanaz, mint a Tied. Nekem nagyon jól sikerült, elsőre. Nelly
 |  
 
	
		
		| Páclé .Ha a vadhúst nem vadasan akarjuk elkészíteni, akkor a következő összetételű páclevet készítjük: 1 liter megsavanyodott, megecetesedett bort vagy ennek megfelelő ételecetet 2 liter vízzel elkeverünk. Hozzáteszünk egy fej karikára vágott hagymát, 5 dkg babérlevelet, kávéskanálnyi sót, kávéskanálnyi egész borsot, koriandermagot és felforraljuk. Mikor lehűlt, ráöntjük a pácolandó húsra.   Nellykém most aztán ki vagy okosítva Nyúlból. |  
 
	
		
		| Vadnyúl krémmártásban, szalvétagombóccal2004.06.23. 23:20
 
   Vadnyúl krémmártásban, szalvétagombóccal Hozzávalók: 1 egész nyúlgerinc, 2 db nyúlcomb, 1 közepes sárgarépa, 1 kisebb gyökér, 2 db babérlevél, 5-6 szem egész bors, csipet só, 2 evőkanál ecet, 1 kisebb fej hagyma, 15 dkg füstölt szalonna, diónyi zsír, 1 evőkanál cukor, 1 db citrom, 1 evőkanál mustár, 2 dl fehérbor, 2 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 db tojás, víz A nyúlhús hártyáit leszedjük, a húst hideg pácba tesszük, melyet a zöldségekből készítettünk. Másnap a pácból kivéve megtűzdeljük a szalonnával. A zöldséget leszűrjük, a tepsibe rakjuk, zsírt teszünk hozzá, beletesszük a nyulat, majd félig megsütjük. Utána a nyulat kiszedjük, a zöldséget liszttel megpirítjuk, majd tejföllel, fehérborral, kevés páclével felengedjük, cukorral, mustárral, ecettel ízesítjük, jól kiforraljuk, majd szitán áttörjük. Egy egész citrommal a nyulat visszatesszük és puhára pároljuk. Szalvétagombóc A lisztet tálba rakjuk, az élesztőből készített kovásszal és a tojással félkemény tésztát keverünk, melyet hólyagosra dagasztunk. Meleg helyen kelesztjük, szaggatás után további 15 percig kelesztjük. A gőzöléshez két egyforma lábas kell. Az alsóban 1/3 részig tegyünk vizet, ruhaszalvétával kössük le, a gombócokat erre helyezzük rá, a másik lábast pedig úgy borítsuk rá, hogy a gőz ne távozhasson el. Elkészítési idő: 80 percEgy adag: 2560 kJ/610 kcal
 Ajánlott ital: száraz rosé - Villányi Rosé Cuvée 2003
     |  
 
	
		
		| Vadnyúl csokoládémártásban  Hozzávalók:egy kb. 1,5 kg-os vadnyúl
 6 evőkanálnyi olaj
 10 dkg vöröshagyma
 5 dkg sárgarépa
 5 dkg zeller
 2 vörös csili
 2 fokhagymagerezd
 5 borókabogyó
 1 ág rozmaring
 2 ág kakukkfű
 2 babérlevél
 10 egész bors
 3 szegfűszeg
 negyed rúd fahéj
 5 dl vörösbor (burgundi)
 2,5 dl vadaslevesalap
 5 dkg csokoládébevonó
 só
 frissen őrölt bors
 5 nagy mogyoróhagyma
 20 dkg gesztenye
 (1 teáskanálnyi kakukkfűlevél)
  A vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert felkockázzuk, a fokhagymát meghámozzuk, a csiliket félbevágjuk és kimagozzuk, a borókabogyókat szétnyomkodjuk. A zöldség-fűszer keverékhez hozzáadjuk még a rozmaringot, kakukkfüvet, babért, szemes borsot, szegfűszeget, fahéjat, s az egészet félre tesszük. A nyúl húsát leválasztjuk a csontról, megtisztítjuk a bőrmaradványoktól és az inaktól, majd 2,5 cm-es kis darabokra vágjuk.
 A csontokat és a belsőségeket kis darabokra vágjuk, s ezeket jól átsütjük az olaj felforrósított kétharmadán. Hozzáadjuk a zöldség-fűszer keveréket, s egyenletesen megpirítjuk. Felöntjük a vörösbor felével és 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 20 percen át lefedve pároljuk. Közben apránként hozzáadjuk a maradék vörösbort és a levesalapot, majd az egészet újabb másfél órán át pároljuk. Akkor az edény tartalmát leszűrjük, a levet egy fazékban felfogjuk. Ezt a mártást - lassú forralással - szükség szerint még sűrítjük, majd megolvasztjuk benne a lereszelt csokoládét, jól átkeverjük és sózzuk, borsozzuk, ha kell.
 A gesztenyék héját közben kis, éles késsel keresztben bevágjuk, de csak annyira, hogy a belsejét ne sértsük meg. Tepsire tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a még forró gesztenyékről (így könnyebb!) leválasztjuk a héjat.
 A maradék olajat serpenyőben felforrósítjuk, és minden oldaláról jól megsütjük benne a sóval és borssal fűszerezett nyúlhúst. A mogyoróhagymákat meghámozzuk, negyedekre vágjuk és gyorsan átsütjük a hús mellett. A hagymás húst a gesztenyével együtt a mártáshoz adjuk. 10-15 percig még pároljuk, azután kakukkfűvel megszórva tálaljuk.
 Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Nagy csokoládé könyvben jelent meg, ahol köretként kis zsemlegombócokat ajánlanak hozzá.  |  
 
	
		
		| Vadnyúl vadasan/WIKI
Hozzávalók: (4 személyre) 1200 g nyúlcomb vagy gerinc, 80 g füstölt szalonna, 50 g zsír, 100 g sárgarépa, 100 g gyökér, 80 g vöröshagyma, 1 db citrom, 50 g liszt, 2 dl tejföl, 1 dl száraz fehérbor, só, tárkony, mustár, őrölt bors, cukor, babérlevél A nyúlhúst a pácból kivéve megmossuk, leszárítjuk, szalonnával megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A vöröshagymát és zöldségféléket szeleteljük és megfelelő nagyságú tepsibe tesszük, ráhelyezzük a fűszerezett húst, olvasztott zsírral meglocsoljuk és középmeleg sütőben többszöri locsolás mellett félig megsütjük. Ekkor a húst kivesszük, a zöldséget zsírjára pirítjuk, megszórjuk a liszttel és állandóan kevergetve lepirítjuk. Figyeljünk arra, hogy ne pirítsuk túl, mert a mártásnak krémszínűnek kell lennie. Vízzel vagy húslével felengedjük, beletesszük a babérlevelet, elkeverjük és hozzáadjuk a tejfölt, ízesítjük citromlével, sóval, őrölt borssal, cukorral, mustárral, tárkonnyal. Jól kiforraljuk és a félretett félig kész nyúlra öntve fedő alatt a húst puhára párájuk. Amikor a hús megpuhult, kivesszük, és előmelegített tálra rendezzük, a mártást átszűrjük és a tálon lévő húsra öntjük, citromkarikával díszítjük, tejföllel meglocsoljuk és zsemlegombóccal vagy párolt rizzsel tálaljuk. |  
 
	
		
		| Vadnyúl provásznai módra/WIKI
Hozzávalók: (4 személyre) 1,2 kg nyúlgerinc és -comb, 3 közepes fej hagyma, 2 közepes nagyságú zsenge padlizsán, 3 húsos zöldpaprika, 3 zsenge uborka nagyságú zucchini, 1 körömnyi cseresznyepaprika, 500 g paradicsom, 100 g vaj vagy margarin, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 kk. szárított kakukkfű, só, bors A megtisztított, megmosott gerincet 3-4 darabba, a combokat kettévágjuk, gyengén besózzuk, borsozzuk, felhevített vajon minden oldalán hirtelen megkapatjuk. A finomra vágott hagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a megmosott - nem hámozott! - felkarikázott zucchinit, a karikára vagy szeletekre vágott paprikát, az előkészített (tehát műanyag- vagy fakéssel meghámozott, kockára vágott, fél órára besózott, leöblített) padlizsánt, és kissé megpirítjuk. A paradicsomot forró vízbe dobva meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, felaprítjuk, és a cseresznyepaprikával, a zúzott fokhagymával, a babérlevéllel és kakukkfűvel együtt a zöldséghez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. A pecsenye levével együtt beletesszük az elősütött húsdarabokat, lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Végül rövid lére sütjük (kb. 30-40 perc a nyúl korától függően; igazán csak egészen fiatal nyúlból jó!). A húst előmelegített tál közepére rendezzük, körberakjuk a finom zöldségraguval (a babérlevelet kidobjuk), és forrón tálaljuk. Burgonyapürét, krokettet vagy párolt rizst kínálhatunk hozzá. 
 
 |  
 
	
		
		| Vadnyúl mentamártásbanWIKI
Hozzávalók: (4 személyre) 1 fiatal nyúl, 1 maréknyi friss mentalevél, 50 g vaj vagy margarin, 2 ek. olaj, 4 ek. mustár, 1,5 dl tejszín, ˝ dl madeirabor vagy konyak, só, bors A megtisztított nyúlat alaposan megmossuk, besózzuk. A máját elkaparjuk, egy pici vajon megpirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a megmosott, lecsepegtetett, megvágott mentalevelek felét, ízlés szerint sót, borsot, és megkenjük vele a nyúl hasüregét, aztán tűvel betűzzük. A tejszínt elkeverjük a mustárral, egy kevés borssal, egy részével megkenjük a nyúlat. Kiolajozott, mélyebb tepsibe tesszük, előmelegített, forró sütőben (220 °C) puhára-pirosra sütjük (kb. 50-70 perc). A nyúlat kivesszük a tepsiből, melegen tartjuk, a pecsenyelét egy kevés vízzel felforraljuk, kis lábaskába szűrjük, hozzáadjuk a maradék mustáros tejszínt, a maradék vágott mentaleveleket, a bort vagy a konyakot, és összeforrósítjuk. A nyúlat daraboljuk, előmelegített tálra rendezzük, bevonjuk a mártással (a többit külön csészében kínáljuk), és azonnal tálaljuk. Ezt a francia specialitást pirított vagy vajas petrezselymes burgonyával kínáljuk. |  
 
	
		
		| Gombás vadnyúlszeletek/WIKI
Hozzávalók: (4 személyre) 1,2 kg nyúlgerinc vagy -comb, 100 g füstölt szalonna, 1/ dl olaj, 250 g champignon gomba, 1 csokor petrezselyem, 30 g paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl húsleves , 1 dl száraz fehérbor, néhány tárkonylevél vagy 1 ek. szárított, só, bors A gondosan megtisztított húst megmossuk, kicsontozzuk, szeletekre vágjuk, gyöngéden kiverjük, megtűzdeljük a vékony csíkokra vágott szalonnával, fél órára besózzuk, borsozzuk. Egy teflon serpenyőben felhevítjük az olajat, hirtelen megkapatjuk a hússzeleteket, és egy lábasba szedjük. A pecsenyezsiradékon megpirítjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a vágott petrezselymet, a paradicsompürét, a húslevest, a bort, a tárkonyt, felforraljuk és a húsra öntjük. Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk, a végén utánasózzuk, borsozzuk, levét mártásszerűen besűrítjük. Előmelegített tálra szedjük, a mártással bevonjuk, tetejét citromkarikával, paradicsommal, petrezselyemmel díszíthetjük, párolt rizzsel, burgonyapürével vagy -krokettel, vajban párolt kelbimbóval, zöldbabbal kínáljuk. |  [607-588] [587-568] [567-548] [547-528] [527-508] [507-488] [487-468] [467-448] [447-428] [427-408] [407-388] [387-368] [367-348] [347-328] [327-308] [307-288] [287-268] [267-248] [247-228] [227-208] [207-188] [187-168] [167-148] [147-128] [127-108] [107-88] [87-68] [67-48] [47-28] [27-8] [7-1]
 
 |